FAQ

 

Tattoo Removal

Behandelt Skin Dedication iedereen?

Skin Dedication behandelt uitsluitend tatoeages. Waarvan gekleurde tatoeages alleen met hoge uitzondering. Het laseren van gekleurde tatoeages geeft een hoger risico op complicaties.

Daarnaast worden alleen tatoeages behandelt die ouder zijn dan 1 jaar. Hoe nieuwer de tattoo, hoe minder effectief de laserbehandeling zal zijn.

Permanente make-up wordt niet behandelt. De ingrediënten hiervan zijn anders dan die van tatoeage-inkt. In permanente make-up zitten veel onbekende ingrediënten en waardoor het te riskant is om te behandelen.

Worden laserbehandelingen vergoed door de zorgverzekeraar?

Er zijn geen verzekeringen bekend die laserbehandelingen vergoeden.

Wanneer is het noodzakelijk om een laserbehandeling uit te stellen en/of niet uit te voeren?

Laserbehandelingen worden uitgesteld en/of niet uitgevoerd bij:

  • Een gebruind lichaam door de zon of zonnebank. Dit kan averechts werken, waardoor pigment lichter kan worden na het behandelen van de gebruinde huid. De huid van het te behandelen gebied mag minimaal 2 weken voor en 6 weken na de behandeling niet worden blootgesteld aan de zon of zonnebank (uv-licht);
  • Koorts;
  • Te recente tattoos (minder dan één jaar oud), laserbehandeling zijn daarbij niet effectief genoeg;
  • Bepaalde medicatie, zoals antibiotica en bloedverdunners;
  • Zwangerschap;
  • Epilepsie;
  • Het ondergaan van chemotherapie/bestraling;
  • Een metalen prothese onder de tattoo;
  • Een pacemaker;
  • Auto-immuunziekten.

Na hoeveel weken mag ik weer een behandeling?

Bij het behandelen van een tattoo wordt een interval gebruikt van 7 of 8 weken. Het is belangrijk dat er tussen elke behandeling hetzelfde aantal weken zit voor het beste resultaat.

Hoe lang duurt het voordat een tattoo weg is?

Dit is geheel afhankelijk van de tattoo. Gemiddeld duurt dit anderhalf tot twee jaar. Dit omdat er tussen elke behandeling minimaal 7 weken tussen moet zitten voor het herstel van de huid. 

Hoeveel behandelingen zijn er nodig voor het verwijderen van een tattoo?

Gemiddeld zijn er zo’n 8 tot 12 behandelingen nodig. Dit is afhankelijk van:

  • De kwaliteit van de inkt;
  • Hoe diep in de huid de tattoo is geplaatst;
  • Hoeveelheid inkt;
  • Hoe oud de tattoo is (hoeveel de tattoo is vervaagd);
  • De plaats op het lichaam;
  • Hoe de huid na de behandeling reageert;
  • Hoe je afweersysteem reageert op de laserbehandeling.

Doet een laserbehandeling pijn?

Dit is bij elk persoon anders. Maar ja, over het algemeen wordt de behandeling als pijnlijk ervaren. Vaak wordt het vergeleken met elastiekjes die tegen de huid aan worden geschoten. Er zijn verdovende zalfjes zoals Emla of Lidocaïne die gebruikt kunnen worden wanneer de behandeling echt te pijnlijk is. Dit kan alleen bij kleine tatoeages omdat deze zalf maar cm2 mag worden gesmeerd. Echter raden we dit niet aan, omdat de huid door de crème verweekt en nog kwetsbaarder wordt. De huid kan sneller kapot gaan en het risico op bijwerkingen is daardoor hoger. Dit wordt daarom niet aangeraden.

Vanaf welke leeftijd mag ik een laserbehandeling ondergaan?

Een laserbehandeling mag worden uitgevoerd vanaf 18 jaar. Het verwijderen van tatoeages valt onder cosmetische behandelingen, wat ook toegestaan is vanaf 18 jaar.

Kunnen littekens ontstaan of kan er pigmentverlies worden veroorzaakt door de behandelingen?

Nee, wanneer de nazorg instructies en adviezen worden nageleefd zullen er geen littekens ontstaan en/of pigmentverlies worden veroorzaakt.

Kan elk huidtype worden behandeld?

Elk huidtype kan worden behandeld. De laser reageert enkel en alleen op inkt. Wel is er een hoger risico op de donkere huid omdat het contrast lager is. Bij een donkere huid zal er ten alle tijden eerst worden getest of de huid op de juiste manier reageert.

Behandelt Skin Dedication ook zwangere vrouwen?

Tijdens de zwangerschap worden er geen laserbehandelingen uitgevoerd. Hiermee wordt gewacht tot na het geven van borstvoeding.

Wat zijn de risico's bij een laserbehandeling?

  • Zwellingen en een branderig gevoel. Dit kan 2 tot 24 uur na de behandeling voorkomen. Koelen met een ice pack kan en helpen en 2x per dag blijven smeren met Alhydran;
  • Bloeduitstortingen, onrustig en rood. Dit kan direct of enkele dagen na de behandeling voorkomen. Dit trekt vanzelf weer weg;
  • Puntbloedingen, dit worden kleine korstjes of soms tijdelijke witte plekjes. Dit is het gevolg van de druk door de laser. De laser geeft een hoge impact van energie. Het is belangrijk niet te krabben aan de korstjes en om het te bedekken tijdens het slapen met een gaasje of een pleister;
  • Blaren, deze kunnen groot of klein zijn. Maar schrik niet, de blaren zien er erger uit dan dat het daadwerkelijk is. Het is vergelijkbaar met een frictieblaar, die bijvoorbeeld voor kunnen komen op je voet. Bij een blaar is het van belang niet te zwemmen of gebruik te maken van de sauna. Bij de juiste nazorg houdt je geen littekens over. Hierbij dien je te wachten met het smeren van Alhydran tot de blaar is ingedroogd en er een korst is ontstaan;
  • Schilferen en vervellen, in dit geval blijven smeren met Alhydran tot het verdwijnt;
  • Korstjes, deze kun je krijgen na de behandeling en verdwijnen zonder littekens of pigmentverlies met de juiste nazorg. Consequent 2x per dag smeren met Alhydran. Daarna 1x per dag smeren met Alhydran;
  • Grijze/blauwe waas rondom tattoo. Dit kan voorkomen doordat de inktdeeltjes in de haarvaten onder de huid gaan zitten in plaats van dat ze door de lymfe en de bloedbaan worden afgevoerd. Dit verdwijnt uiteindelijk weer vanzelf, dit kan variëren tussen de 3 maanden en 3 jaar (in uitzonderlijk geval) en gaat in werking wanneer je stopt met laseren. Belangrijk is om zon (uv-licht) te vermijden en te smeren met sunblocker;
  • Witte plekjes. Deze kunnen voorkomen na het laseren en gaan bijna altijd vanzelf weg. Het herstel verschilt per persoon. Belangrijk is om te wachten met de volgende behandeling tot de huid volledig is hersteld en om elke dag te blijven smeren met Alhydran;
  • Donkere plekjes. Ook wel hypopigmentatie dat met name voorkomt bij de donkere huid. De kans hierop is groter wanneer je normaal gesproken na een wondje een donker vlekje overhoudt. Dit kan ook voorkomen bij het laseren, houdt hier rekening mee.
  • Andere risico’s. Tijdens het behandelen van de tatoeage kan de bril schuiven. Er bestaat een kleine kans dat de laser stralen in het oog terecht komen die permanent blindheid kunnen veroorzaken.

Mag de huid tussen de behandelingen door bloot worden gesteld aan zon of zonnebank (uv-licht)?

Nee, minimaal 2 weken voor én 6 weken na de laserbehandeling mag het te behandelen gebied niet worden blootgesteld aan de zon en/of zonnebank (uv-licht). Ook is een goede SPF-bescherming van minimaal SPF 30 van belang. Bij een zongebruinde huid kan een laserbehandeling een verkeerde uitwerking hebben op de huid. De huid raakt hierdoor overbelast en kan daardoor licht uitslaan.

Na hoeveel tijd kan een nieuwe tatoeage worden verwijderd?

Een tattoo moet minimaal 1 jaar oud zijn. Wanneer een tattoo eerder wordt behandelt zijn de behandelingen niet effectief. Hoe ouder de tattoo, hoe effectiever de behandelingen zullen zijn.

Behandelt Skin Dedication ook gekleurde tatoeages?

Bij hoge uitzondering kan een gekleurde tattoo worden behandeld. Hou er rekening mee dat het risico op complicaties bij het verwijderen van gekleurde tattoos hoger is. Ook hier wordt er eerst een test uitgevoerd.

Kan ik douchen, sporten en/of zwemmen na het laseren?

Ja, dat is geen probleem. Laseren geeft geen wond (zoals bij tatoeëren), behalve bij korst of blaarvorming. In dat geval dient er voorzichtig met de behandelde huid om te gaan. Wanneer een blaar stuk gaat is er meer kans op infectie en dienen sauna, zwembad en contact sporten te worden vermeden tot het hersteld is. Dek voor het slapen de blaar af met een gaasje of pleister om krabben te voorkomen.

Kan er na het laseren worden gecoverd?

Na een aantal laserbehandelingen is het mogelijk om de tattoo te coveren. Dit voorkomt dat je een veel grotere en donkerdere tattoo moet nemen om te kunnen coveren en dat je de oude tattoo er doorheen kunt blijven zien. Echter zijn er wel eerst meerdere behandelingen nodig voor je kunt gaan coveren en is het dus afhankelijk waarmee je de oude tattoo wilt coveren.

Hoe wordt de prijs bepaald?

Vooraf wordt een schatting gemaakt van het minimaal benodigde laserbehandelingen. De prijs wordt bepaald aan de hand van hoe groot het te behandelen oppervlakte is. Wanneer er meer behandelingen nodig zijn dan vooraf ingeschat, zullen deze gratis zijn. De benodigde nazorg is apart verkrijgbaar.

Kan er een deel van de tattoo worden verwijderd?

Ja dat is mogelijk. Het te laseren gebied kan worden afgetekend, waardoor alleen het gewenste gebied van de tattoo verwijderd zal worden.

Permanente Make-up Removal

Hoeveel behandelingen zijn er nodig?

Gemiddeld zijn er 1 tot 3 behandelingen nodig. 

Wat zijn de risico's?

Wat zijn de voorwaarden?


Carbon Laser Peeling

Voor welke huidtypes is de Carbon Laser Peeling geschikt?

Is de Carbon Laser Peeling pijnlijk?

Hoeveel tijd moet er tussen de behandelingen in zitten?


Led- en Lichttherapie

Voor welke huidtypes is Led- en Lichttherapie geschikt?

Is Led- en Lichttherapie geschikt voor actieve acne?

Wanneer kan Led- en Lichttherapie het beste worden ingezet?